Web Analytics Made Easy - Statcounter

گرگان - ایرنا - در آستانه سه ماهگی وقوع سیل مرگبار و مخرب گلستان که به خسارت فراوان و از میان رفتن زیرساخت های شهری و روستایی استان منجر شد، راهکارهای علمی جلوگیری از تکرار دوباره این حادثه در دیدار رییس هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها با اساتید و روسای دانشگاه های گلستان بررسی شد.

به گزارش یکشنبه خبرنگار ایرنا، در این جلسه که با حضور دکتر محمود نیلی احمدآبادی رییس دانشگاه تهران و نماینده ویژه رییس جمهوری در بررسی امور سیلاب های کشور برگزار شد، رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان گفت: سیلاب اخیر گلستان نیازمند رویکرد جدید در حوزه مدیریت و پیامدهای آن است تا در حوزه گرگانرود براساس حوزه جغرافیایی آن تصمیم گیری شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دکتر علی نجفی نژاد اظهار داشت: حضور منسجم دانشگاه ها در تدوین گزارش های سیل گلستان می تواند سرآغاز یک حرکت عظیم در مدیریت سیل کشور باشد.
وی بیان کرد: در تبدیل تجربیات و یافته ها به درس آموخته ها باید به گونه ای عمل کرد که نتیجه آن ایجاد سندهای قابل اجرا برای مدیران در آینده در روند تصمیم گیری و تصمیم سازی جلوگیری و مقابله با سیل احتمالی باشد.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان افزود: فعالیت این کارگروه تخصصی فرصت تاریخی برای دانشگاه است تا توانمندی و صلاحیت خود را ثابت کرده و رسالت مراکز علمی را برای کمک به حل مشکلات کشور انجام دهد.
نجفی نژاد ادامه داد: رییس جمهوری در ابلاغ حکم هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها، 110 سوال را در 14 عرصه مطرح کردند که یافتن پاسخ آن ها توسط اساتید دانشگاه و اعضای هیات علمی می تواند راهگشای تدوین برنامه های مرتبط با مهار سیلاب در آینده باشد.
وی گفت: بهره بردن از سیاست های اتخاذ شده کشورهای دیگر در کنترل و مهار سیل، از جمله روش های تدوین سیاست های هدفمند برای کاهش حداکثری خسارت ها است.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بیان کرد: در سال 2013 وقوع سیل گسترده در یکی از کشورهای اروپایی 16 میلیارد دلار خسارت به بار آورد که پس از آن چندین پروژه بزرگ و زیربنایی برای مهار سیل طراحی شد که کم شدن شدید خسارت در سال های بعد با وجود بارش های گسترده و فراوان از جمله نتایج آن بود.
نجفی نژاد ادامه داد: در بسیاری از کشورها وقوع این گونه حوادث نقطه عطفی در به کارگیری سیاست ها و تغییر رویکردها است که این الگو می تواند در ایران هم مورد استفاده قرار گیرد.
این استاد دانشگاه در رشته آبخیزداری گفت: تغییر رژیم بارش در استان گلستان به عنوان یکی از تغییرات جغرافیایی سال های اخیر نیازمند اتخاد رویکردی جدید است تا با سیلاب و آسیب های ناشی از آن مقابله کرد و خسارت ها را به حداقل رساند.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان افزود: یافته های علمی نشان می دهد علل وقوع سیل در مناطق گوناگون متفاوت بوده و طرح های پیشگیرانه برای استان ها باید متناسب با شرایط جغرافیایی و ویژگی های خاص همان مناطق باشد تا در اتخاذ راهبردها دچار خطا و اشتباه نشویم.
نجفی نژاد ادامه داد: در حوزه گرگان رود دانش بومی خوبی در حوزه سیلاب وجود دارد که بهره بردن صحیح از آن می تواند به مدیریت مشارکتی، استفاده حداکثری از توان و کمک مردم و مدیریت قبل بحران منجر شود.
دبیر کارگروه سیل و مخاطرات طبیعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان هم در این جلسه به بررسی عوامل وقوع سیل گلستان پرداخت و گفت: عوامل طبیعی، انسانی، سازمانی و مدیریتی هر کدام دارای سهمی کوچک و بزرگ در این حادثه هستند که بی توجهی به رفع آن ها می تواند تکرار حوادث مشابه را امکان پذیر کند.
دکتر امیر سعدالدین اظهار داشت: زمستان پربارش سال 97 به دلیل مرطوب کردن خاک و به راه افتادن جریان روان آب و سپس بارش مداوم 5 روزه با حجم فراوان از جمله عوامل طبیعی وقوع سیل استان گلستان بود.
وی بیان کرد: خواب زمستانی درختان در مناطق بالا دست گلستان و بدون برگ بودن آن ها در فصل زمستان عامل طبیعی دیگری بود که حرکت روان آب را سریع تر کرده و بر شدت تخریب سیلاب افزود.
دبیر کارگروه سیل و مخاطرات طبیعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، زراعت غیراصولی در اراضی شیب دار، جنگل زدایی، نبود طرح مناسب و اصولی برای آمایش سرزمینی، جاده سازی غیراصولی در کوهستان، لایروبی ناکافی کانال های اصلی به ویژه در مصب و تجاوز به حریم رودخانه ها را از جمله عوامل انسانی بروز سیل اعلام کرد.
سعدالدین گفت: همچنین نداشتن سند جامع مدیریتی و راهبردی مخاطرات طبیعی و محیطی، نداشتن ابزار تصمیم گیری برای سناریو سازی در شرایط پیش بینی نشده، نبود سیستم هشدار سیل در حوضه های آبخیز، نداشتن ادراک صحیح از سیل در مدیران، نبود فرماندهی واحد و متمرکز، رهاسازی ناکافی و دیرهنگام آب مخازن سدها، توجه اندک به منشاء رسوب و تمرکز بر راه حل های مکانیکی، ناکارآمد بودن جلسات مدیریت بحران، سرویس نشدن منظم دریچه سدها و نداشتن اتاق فکر برای مدیریت در زمان بحران را از جمله عوامل سازمانی و مدیریتی در سیل اخیر گلستان اعلام کرد.
به گزارش ایرنا تعداد دیگری از اساتید دانشگاه های گلستان هم در این جلسه با بیان نظرات مشابه خواستار استفاده از راهکارهای پژوهشی مراکز علمی برای جلوگیری از وقوع حوادث اینچنینی در کشور و اجرای دقیق یافته های دانشگاهی شدند.
رییس هیات کارگروه هیات ویژگی گزارش ملی سیلاب‌ها هم در این جلسه گفت: استفاده از مهارت و دانش متخصصان حوزه سیلاب به خصوص اساتید دانشگاه از اهداف اصلی تشکیل کارگروه از سوی رییس جمهوری بود که امیدواریم با تشکیل و فعالیت موثر کارگروه ها شاهد به حداقل رساندن مشکلات و حرکت سریعتر در مسیر توسعه پایدار باشیم.
دکتر محمود نیلی احمدآبادی اظهار داشت: خوشبختانه کشور به مرحله ای رسیده که برای حل مشکلات از اهالی علم و دانشگاه تقاضای همفکری، پاسخ های کارشناسانه و راه حل های اجرایی می کند که باید قدر این موقعیت از طرف دانشگاهیان دانسته شود.
وی بیان کرد: دانشگاه ها دارای ظرفیت فراوان در ابعاد گوناگون هستند که جامعه فقط بخشی از آن شامل تعدد دانش آموختگان و ارایه مقاله های فراوان را مشاهده می کند که فرصت های به وجود آمده اینچنینی می تواند اثبات کننده حقانیت و صلاحیت علمی و عملی دانشگاه ها باشد.
رییس دانشگاه تهران افزود: حضور موثر و مداوم دانشگاهیان در مناطق سیل زده گلستان، خوزستان و لرستان بارز و چشمگیر بود که این نقش آفرینی حداکثری باید قبل از شروع بحران ها هم مورد توجه قرار گیرد.
نیلی احمدآبادی افزود: یکی از مسوولیت های مهم کارگروه بررسی امور سیلاب های کشور آموزش و شناسایی بهینه منابع انسانی است تا مشخص شود افراد تا چه اندازه آمادگی لازم برای عمل به مسوولیت ها در شرایط بحرانی را دارند.
رییس هیات کارگروه هیات ویژگی گزارش ملی سیلاب‌ها گفت: امیدواریم نظارت برآمده از حضور متخصصان و کارشناسان عضو این کارگروه بتواند مسایل مرتب با سیل را شناسایی و برای حل و جلوگیری از تکرار آن راه حل های مناسب ارایه کند.
نیلی بیان کرد: فعالیت این کارگروه به حیثیت دانشگاه گره خورده و فرصتی برای پیوند مراکز علمی با بدنه مدیریتی کشور است.
به گزارش ایرنا در پایان جلسه تفاهم‌نامه همکاری مشترک هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها با دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان امضا شد.
این تفاهم‌نامه در خصوص همکاری علمی، پژوهشی، فنی و اجرایی برای تهیه و تدوین گزارش ملی سیلابها در کارگروه‌های هوا و اقلیم، هیدرولوژی و منابع آب، مهندسی رودخانه و سازه‌های هیدرولیکی، مدیریت بحران، منابع طبیعی و کشاورزی، محیط زیست، اقتصاد و تامین مالی و معرفی نماینده در کارگروه‌های ملی انجام می‌شود.
استفاده حداکثری از نظرات کارشناسی همکاران هیات در گلستان، همکاری با نمایندگان استان در معرفی به سازمان‌ها و اخذ اطلاعات، معرفی اعضای هیات علمی صاحب‌نظر و کارشناسان خبره برای همکاری، جلب مشارکت فنی و علمی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و سایر مراکز آموزشی - پژوهشی گلستان در تبیین واقعیات حادثه، نقاط ضعف و قوت اقدامات صورت گرفته توسط دستگاه‌های اجرایی و تبیین درس‌آموخته‌ها و راهبردهای اصلاحی، جزو تعهدات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در راستای این تفاهم نامه است.
3091/2729

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي سيل دانشگاه گلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۴۱۴۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف ۳ تن چوب قاچاق در سوادکوه

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، سرهنگ سعید مهدوی فرمانده انتظامی سوادکوه گفت: ماموران پلیس این فرماندهی در حین گشت زنی به فردی که با اسب در حال حمل چوب بود مشکوک شدند.

وی افزود: کارآگاهان با همکاری ماموران منابع طبیعی، متهم را در حین حمل چوب که بصورت غیر مجاز از جنگل‌های این شهرستان برداشت کرده بود دستگیر کردند.

سرهنگ مهدوی از کشف ۳ تن چوب جنگلی قاچاق توسط متهم خبر داد و افزود: چوب‌های کشف شده به اداره منابع طبیعی شهرستان تحویل و متهم نیز پس از تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی شد.

فرمانده انتظامی شهرستان سوادکوه در پایان از عزم راسخ پلیس برای برخورد با پدیده قاچاق کالا خبرداد و به شهروندان توصیه کرد: در صورت مشاهده هرگونه قاچاق کالا، مراتب را سریعاً به پلیس ۱۱۰ اطلاع دهند.

دیگر خبرها

  • دستور ویژه رییس هلال احمر برای نجات یسنا
  • آزادسازی ۱۵ هزارمترمربع اراضی جنگلی در توسکستان/ ۳ اعیانی غیرمجاز تخریب شد
  • بازداشت عامل تیراندازی به ماموران منابع طبیعی مازندران
  • کشف ۳ تن چوب قاچاق در سوادکوه
  • از پروژه هواپیمای ۷۲ نفره چه خبر؟
  • حکم رییس دانشگاه تهران برای همسر و معاون رییس جمهور
  • مراسم تجلیل از قهرمانان با حضور رییس‌جمهور برگزار می‌شود
  • طراحی هواپیمای جت ۱۰۰ نفره به دستور رییس‌جمهور
  • دهقانی از طراحی هواپیمای جت ۱۰۰ نفره به دستور رئیس جمهور خبر داد
  • هشدار جدی آبگرفتگی و وقوع سیلاب در رودخانه‌های کردستان